In oktober hebben enkele VGSN-herders een test gedaan met enkele wolfwerende maatregelen, zoals die gesubsidieerd worden door de Gelderse wolvencommissie: de wolvennetten van 1.20m hoog en een zelfoprollend draadsyteem (autowinder).

Nu er wat ervaring mee is opgedaan, blijkt dat de wolvennetten minder werkbaar zijn dan ze leken. Het draadsysteem is nog niet uitontwikkeld, er zitten nog kinderziekten in. De herders pleiten er daarom voor om naar alternatieven te zoeken die beter werkbaar zijn, of doorontwikkeling van een goed systeem.

De Gelderse Wolvencommissie maakte filmpjes van het testen van beide systemen.

De eerste test ging om de wolvennetten van 1.20m hoog. De ervaring van enkele herders is dat het veel meer tijd kost om ze op te zetten. Bovendien zijn de netten arbotechnisch eigenlijk onverantwoord, omdat ze zwaar zijn en de paaltjes dikker, wat zeker lastig is voor kleinere mensen met kleinere handen, zoals de vele vrouwelijke herders. Maar ook sterke mannelijke herders vinden ze lastig om mee te werken.

Verder is ook getest met een zelfopwindend dradensysteem dat bruikbaar zou kunnen zijn voor beweidingsbedrijven. Dit systeem is duidelijk nog niet uitontwikkeld, vertelt herder Paul Aalbers die ermee experimenteert.