Al diverse jaren is onduidelijk welk BTW-tarief een herder/begrazer moet rekenen naar zijn opdrachtgever. Veelal wordt naar TBO’s 6% gerekend en bij stadsbegrazing 21%. Stichtingen en kleinschalige bedrijven zijn soms van BTW vrijgesteld. Zij rekenen geen BTW, maar mogen ook geen BTW aftrekken. Of dat feitelijk klopt valt nog te bezien. Iedereen met een schaapskudde verricht begrazingswerk in opdracht.

De Belastingdienst heeft zich recentelijk gebogen over het toe te passen BTW-tarief en heeft nu de uitspraak gedaan dat dit 21% in alle gevallen moet worden. Men is voornemens dit alle betrokkenen te laten weten. Een van de leden had dit kort geleden al te horen gekregen van de Belastingdienst maar in overleg met de fiscus mag tot 1 januari 2017 nog 6% geteld worden richting TBO’s als overgangssituatie.

Deze dreigende verhoging naar 21% zal in een aantal gevallen betekenen dat de herder feitelijk 15% duurder wordt. Het betreft hier immers vaak werk voor opdrachtgevers die geen BTW-verrekening kennen. Het bestuur zal zich in verbinding stellen met zowel de fiscus, het ministerie van EZ, het ministerie van Financiën als ook de politiek om aan deze ongewenste ontwikkeling mogelijk iets te doen.

Sjraar stelt een dossier op over BTW en begrazing. Leden die vragen of suggesties hebben voor deze discussie: neem contact op met Sjraar van Beek, info@wassum.nl.